С първите слънчеви лъчи честваме идването на така дълго чаканата пролет. С нейното пристигане обаче, освен жадуваните разходки навън и неизменното сутрешно кафе на терасата идват и домашните ни задължения към дома ни, гардероба ни и изобщо цялото пространство около нас (да, момичета колата също). Предвид ситуацията всички прекарваме толкова много време вкъщи, че тази зима със сигурност сме се заринали с какво ли не и нуждата от рестарт и ново начало е крещяща. Затова ще опитаме да ви улесним с няколко много простички съвета, които обаче могат да променят цялостното ви усещане както в дома, така и в собствените ви тела. Стига приказки, да се залавяме за работа! Връзвайте косите, слагайте ръкавиците и пуснете любимите си песни, така че да ви чуят всички съседи. Какъв по-подходящ случай да си направите домашна дискотека (то, друга така или иначе няма) и да потанцувате с прахосмукачката в ръка 🤣

Разпределете всички задължения в няколко отделни дни
Ако ви е досадно да почиствате и свят ви се вие при мисълта колко време ще ви отнеме да оправите всичко, то моето предложение за вас е да разпределите всичко в няколко отделни дни. Така ще свършите всичко по-неусетно. Единия дeн отделете за спалните, друг ден отделете за кухнята и общите помещения. Другото задължително нещо е да не вършите всичко сама, включите съквартирантката си или другите членове на домакинството ви. Ако много се дърпат го направете под форма на игра или някакво предизвикателство (тук е момента да ви издам и един мой трик. Жените, които вдигат ръце и за всичко казват не мога са печеливши в такива ситуации. Та, веднъж леееко наводних лаптопа на приятеля ми “супер случайно”, от тогава си прибира и подрежда почти всичко сам и не ми дава да му пипам техниката за нищо на света. Колко удобно :))

Започнете от най-трудното Не го оставяйте за накрая, защото ще отлагате до безкрай и вероятно изобщо няма да го свършите, а ако все пак го направите то ще е през пръсти или “да мине номера”, както се казва (говоря от личен опит).

Правило 12 Гардероба е тази част от дома, която е любима на жените и не случайно. Хубавата дреха или аксесоар може да ви радва с години. Не се заривайте с дрехи и обувки, обаче. Правилото тук е следното: не сте ли го обличала през последните 12 месеца е време да се разделите окончателно. Тук има няколко варианта. Аз винаги препоръчвам да се дарява в дом или в контейнер за текстил ( има стотици такива из цялата страна). Така дори ще направите едно добро, разчиствайки ненужни за вас вещи.

 

Недейте да спите … на мръсен матрак. Прекарвате на него половината от живота си, желателно е освен да ви е удобен да е и чист. Също така е от основно значение за състоянието на кожата ви, така че е много важно в какво легло и с какви чаршафи спите (и с кой, но това е друга тема). Има фирми, които идват и почистват на място в дома ви с професионални машини и са много добър вариант. (имайте предвид обаче, че матрака съхне бавно и ще трябва да спите на дивана поне ден-два). Можете чудесно да съчетаете едно такова идване на фирма за да почистят дивана, а също и килимите ви, които със сигурност имат спешна нужна от дезинфекция. Особено след тази зима, която всички изкарахме лежейки вкъщи.

 

Красиви отвън и отвътре Прегледайте цялата си бяла и цветна козметика много внимателно и подробно. Често забравяме да следим сроковете на годност на продуктите ни за красота и това може да доведе до катастрофални резултати по лицето и тялото ни. Да не говорим, че един такъв “малък” пропуск може да ни коства ужасно много главоболия, ходене по мъките по лекари и не на последно място мнооого пари за лекарства и още козметика. Какво мажем по лицата си, с какво се почистваме и с какво се разкрасяваме са изключително важни неща и не бива да ги подценяваме. Както се стараем в дрогериите в избора на най-доброто за себе си и кожата си, така трябва да се стараем и да спазваме сроковете и предписанията от опаковките им.

Не замазвайте положението Докато сме на темата- четките и несесерите за грим са нещо, което ползваме ежедневно и често не обръщаме много внимание как ги съхраняваме включително и когато пътуваме, но истината е, че те са от изключително значение и трябва да ги почиствате минимум веднъж месечно поне с антибактериален сапун, ако нямате нещо друго под ръка.

Размразете хладилника и фризера
Почистете основно и хладилника и кухненските шкафове. Ще се изненадате колко ненужни и остаряли сосове, подправки и т.н. сте натрупали по шкафовете и вратите на хладилника. Всички обичаме да хапваме по нещо не толкова полезно тук таме, но това не трябва да е ежедневие. Изхвърлете онези вафли, които купихте за “всеки случай да има нещо сладко” и ги заменете с хубав плод. Не забравяйте, че пречистването започва от самите вас, а и лято идва, трябва да се стягаме за морето.

 

А, вие пиете ли веро?
Докато съм на темата с кухнята, няма да пропусна да ви предложа да преминете на био-веро. Най-големият проблем на химическото веро е този с отмиваемостта. За да сме сигурни, че няма остатъци от него по посудата, то тя трябва да бъде изплакната не по-малко от 15 пъти. Не особено екологично, когато знаем, че водата не трябва да се разхищава. Същото се отнася и за таблетките за миялните машини, които също оставят невидим филм върху повърхността на съдовете. В последствие, тези химични остатъци се смесват с храната и проникват директно в нашия организъм. Дори и в такива малки дози, тези остатъци се насъбират, като в крайна сметка се оказва, че всеки човек „изпива“ годишно по половин бутилка (около 150 мл) веро. За да бъде пуснато в продажба дадено веро, от производителите не се изискват никакви проучвания относно кратокрайните и дълготрайни последствия на неговите химични съставки върху човека. И като за капак, можем да се удивим в сходността на формулите за веро и тези на препарата за почистване на тоалетната чиния! Тогава с право си задаваме въпроса: Не си ли причиняваме сами всички болести? Нашият отговор е да, до голяма степен с безхаберието си и неинформираността си по определени теми ние сами си предизвикваме проблеми със здравето.

Дишайте 
Ползвайте био препарати, не само в кухнята, но и в целия си дом. Същите вредни химически съставки са във всеки друг препарат, с които “почиствате” дома си. Това, което всъщност се случва, е че вие се задушавате със супер вредни химикали. Противно на очакваното, има био препарати, които са с максимално чист състав и са универсални, т.е. с тях можете да почиствате повече от една повърхност в дома. И не, не са много скъпи, струват точно колкото и другите препарати по магазините.

 

 

Спокойствието познато като “Уууу Сааа”
Най-хубавото за накрая, все пак да не забравяме най-важното! Всичко започва от самите нас и е задължително да отделяме време за себе си ежеседмично. Затова си подарете час-два за медитация, някаква пречистваща практика, йога, или друго успокояващо и пречистващо за вас занимание. Знаете: Ако вие се чувствате добре и тези около вас ще се чувстват добре. В крайна сметка ние си разменяме енергия и заряд напълно неусетно непрекъснато.

 

 

Като за финал още един личен съвет от мен- пазарувайте отговорно. Премисляйте покупките си, не се хвърляйте на всеки нов тренд и не се заривайте с ненужни вещи. Избирайте дрехите си спрямо нуждите си и начина ви на живот, не спрямо какъв е последния моден писък. Т.е. Инвестирайте в качествени дрехи, които ще носите с години, не в найлони с красив дизайн, които след две обличания се разпадат в пералнята.
Ще се обоснова веднага. Това замърсява ужасно околната ни среда (гледайте някое от хилядите видеа в мрежата, ще се изумите и отвратите). Кръговрата от хипер консуматорство, в които сме въвлечени все от някъде трябва да спре. И не, не ви казвам да не се радвате с по-някоя нова рокля от време на време. Казвам ви правете го, но отговорно и с мисъл ! Почистването на нашият гардероб и дом е нещо, което носи позитивни резултати винаги.Така както почистваме телата си, така би трябвало да се грижим и за домовете си, гардеробите си, изобщо всичко в нашият живот.
Защо това е толкова важно според мен? Защото с Почистването на пространството около нас ние освобождаваме място в живота си за нови и по-добри неща.

Да бъде ❤️

Честита пролет, любими момичета 🙂

There are no products