“В планините, където температурите са под нулата, Господ е дал на козите тази вълна. Това, което е особеното при нея е топлината, която дава между твоето и моето въображение”, казва Фероз Байг, продавачка от Кашмир.

Кашмирът е една от най-луксозните и скъпи, естествени материи в света. 

Той е синоним на ексклузивитет, лукс и елегантност. Неговите полезни и естетически качества го превръщат в много желан и търсен материал. Изделията, изработени от кашмирена вълна са уникално фини, меки и приятни на допир. Пуловерите от кашмир топлят осем пъти повече от нормалните вълнени пуловери.

Тази ценна материя е също много по-мека и по-здрава, което я прави не само красива, но и на практика- вечна. Дрехите от кашмирена вълна запазват формата си, не се разтягат, не избледняват. С подходящите грижи, ще ги носите дълги години .

Всъщност това е вълна, която се добива от козината на кашмирските кози. Тя е фина и в сравнение с обикновенната вълна е по-тънка и много по-лека.

Историята на кашмира е изключително интересна 

През средновековието хората от високите прослойки на обществото са носели ръчно изплетените шалове от кашмир (пашмина). 

Английските аристократи задължително притежавали всякакви изделия от кашмир, като пуловери, елеци, жилетки и др.

В Европа кашмирът е бил известен още през Римската империя. Но меката и топла материя става популярна заради френския император Наполеон Трети, който подарява на съпругата си цяла колекция от шалове, която предизвиква възхита в кралския двор в Париж.

Същинската ера на кашмира обаче е започнала някъде в началото на 19 век, когато кашмирените шалове, внесени от Ориента, стават  тотален моден хит в Париж. По-късно френски, а също и английски предачни фабрики започват да преработват суров вносен кашмир. 

Така още тогава кашмирската вълна завладява света и заема главно място в света на модата и до днес.

Добива на кашмирена вълна е труден и отнема много време

Кашмирената вълна се добива от козината на кашмирските кози, които живеят в Хималайските планини край Китай и Монголия.

Там температурите достигат до невероятните -40 градуса и това продължава половина година. Руното на тази изключителна порода кози се състои от два пласта, което ги предпазва от свирепия студ.

Влакната с най-високо качество всъщност са само от долният слой на козината, което е в пъти по-мек, но и много малко, затова годишно се добиват само около 50-150 грама, което обяснява много високата цена на кашмирените изделия. Следва дълъг процес на ръчна обработка, за извличането на кашмирена прежда. Благодарение на ниските температури, вълната на кашмирските кози придобивала перфектни качества, ценени и до днес по целият свят – нежност, топлина и мекота.

Подарете си лукс

Представихме ви завладяващия кашмир, познат също и като краля на материите. Направете място в гардероба (и в сърцето си) за този скъп гост и ви обещаваме да чувствате топла, нежна прегръдка през цялото време, докато го носите. 

There are no products